vineri, 21 decembrie 2012

SINCERE MULTUMIRI

Doamnelor si domnilor colegi,
         In numele membrilor Departamentului Juridic doresc sa multumesc tuturor colegilor de sindicat care cu prilejul Sarbatorilor de iarna si a Anului Nou ne-au transmis, sub o forma sau alta, felicitari si urari de bine !
         Pe aceasta cale doresc sa va asigur, inca o data, de toata disponibilitatea Departamentului Juridic in acordarea asistentei de specialitate tuturor membrilor SCMD care au nevoie de sprijinul nostru.

Seful Departamentului Juridic
Col (r) M. Caloian

Pregatirea unei actiuni la CEDO avand ca obiect contestarea deciziilor de revizuire a pensiilor.


             Pentru informarea dumneavoastra in mod operativ, redam mai jos punctul nr. II din Nota nr. 26 din 17.12.2012 a departamentului:

            In urma discutiilor dintre reprezentantii Departamentului Juridic si cei ai Casei de avocatura Costel Gilca&Razvan Vasiliu a rezultat faptul ca o astfel de actiune, din perspectiva membrilor de sindicat, este necesara si oportuna pentru a transmite forurilor interne si internationale un puternic mesaj legat de modul in care s-a inteles  in Romania respectarea drepturilor militarilor trecuti in rezerva inainte de anul 2010.
               Membrii SCMD care au fost/sunt reprezentati in instanta de avocatii acestei case de avocatura nu trebuie sa plateasca nici un onorariu pentru pregatirea acestei eventuale actiuni. Vor contribui in schimb cu sume modice de bani (8-10 lei) pentru acoperirea cheltuielilor de multiplicare a documentelor la Curtea de Apel Bucuresti, respectiv 10 lei pentru cheltuieli de birotica legate de pregatitea dosarelor si expedierea  lor la CEDO (cu exceptia membrilor SCMD care au achitat deja aceasta suma de bani cu prilejul pregatirii actiunii pe recalculare). Aceste sume se vor incasa odata cu semnarea imputernicirilor avocatiale. Ceilalti membrii de sindicat vor trebui sa achite un onorariu de 50 ron+tva. In caz de succes (obtinerea unei decizii favorabile) se va achita de catre toti membrii SCMD reprezentati la CEDO un onorariu de succes in valoare de 150 ron + tva.
            In vederea determinarii numarului de membrii de sindicat favorabili actiunii, va rugam sa consultati membrii filialei dumneavoastra si sa ne comunicati, pana cel mai tarziu 18.01.2013, lista  celor care ar dori sa faca parte din actiunea la CEDO, indicand in mod obligatoriu si data la care au primit comunicarea scrisa a deciziilor definitive si irevocabile.
                In cazul in care se inscriu la actiune, membrii de sindicat vor trebui sa asigure pentru dosar urmatoarele documente (in copie alb-negru, cu exceptia imputernicirii avocatiale), astfel:
            - imputernicirea avocatiala (se va semna individual la sediul SCMD);
            - decizia de pensionare sub imperiul Legii nr. 164/2001 sau 179/2004, dupa caz;
            - decizia de revizuire a pensiei;
            - hotararea definitiva si irevocabila de la Curtea de Apel ……..;
            - hotararea instantei de fond (TMB, TJ…);
            - taloane pensie: dec 2010 si ian 2012
                   In functie de raspunsul filialelor, Departamentul Juridic va reveni cu alte informatii pe aceasta problema.

P.S.
Pentru casa de avocatura este de interes si intentia de principiu privind actiunea la CEDO a membrilor de sindicat a caror dosare nu s-au solutionat inca definitiv si irevocabil. Rugam BO ale filialelor sa ne raspunda si in acest sens.

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) M. CALOIAN

luni, 17 decembrie 2012

INTALNIRE LA SEDIUL SCMD A CELOR TRECUTI IN REZERVA IN BAZA LEGII NR. 263/2010


Departamentul Juridic organizeaza in data de 16.01.2013,  o intalnire de lucru in sprijinul colegilor care au fost pensionati pe Legea nr. 263/2010. Activitatea are, in principal, urmatoarele obiective:
-  Comunicarea stadiului demersurilor intreprinse de Departamentul Juridic si a rezultatelor obtinute pana in prezent;
-        Identificarea unor aspecte care ar putea face obiectul unor  noi demersuri adresate factorilor de decizie guvernamentala si/sau a unor actiuni in instanta.      
Intalnirea va avea loc la sediul central al SCMD din Bdul Poligrafiei nr. 4, Sector 1, Bucuresti, incepand cu ora 16.00.

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica CALOIAN

vineri, 14 decembrie 2012

Decizia CCR nr. 956/13.11.2012, publicata in MO 838/12.12.12


               Va prezentam mai jos o informatie de mare interes pentru toti colegii nostri, cu o mentiune speciala pentru cei care au deschis actiuni in instanta de judecata inaintea datei de primire a raspunsului de la Comisia de contestatii sau fara a primi raspunsul respectiv pana in prezent. In sedinta din 13.11.2012 CCR a constatat ca:
"dispoziţiile art. 151 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, în calitate de reprezentant al membrilor săi Emil Pătrăşcanu şi Gheorghe Ţuţuianu, în dosarele nr. 2.326/103/2011 şi nr. 2.334/103/2011 ale Curţii de Apel Bacău - Secţia I civilă şi de Constantin Dumitrache în Dosarul nr. 7.401/120/2011 al Curţii de Apel Ploieşti - Secţia I civilă, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează că nesoluţionarea contestaţiilor şi necomunicarea în termenul legal a hotărârilor Comisiei Centrale de Contestaţii, respectiv ale comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii nu împiedică accesul la justiţie."

joi, 13 decembrie 2012

CONCLUZIILE INTALNIRII CU AVOCATII


-       - Analiza oportunitatii unei actiuni la CEDO pe revizuire - In urma discutiilor a rezultat faptul ca o astfel de actiune, din perspectiva membrilor de sindicat, este necesara si oportuna pentru a transmite forurilor internationale un mesaj legat de modul in care s-a inteles  in Romania respectarea dreptului de proprietate al militarilor trecuti in rezerva inainte de anul 2010.
-       -  Prezenta in instanta a avocatilor la termenele de judecata -Reprezentantii departamentului au insistat pentru o prezenta activa a avocatilor in instantele de judecata sau – in cazuri speciale – pentru  a se  depune inscrisuri care sa justifice si/sau sa motiveze absenta reprezentantului legal. Totodata li s-a adus la cunostinta avocatilor nemultumirile unor  membri SCMD reprezentati de aceasta casa de avocatura, atat sub aspectul prezentei cat si a comunicarii deficitare cu avocatii prezenti la instante. Acestia au recunoscut ca au fost situatii – mai mult sau mai putin obiective – in care nu s-au putut prezenta in instanta, dar au subliniat faptul ca nu au existat solutii defavorabile ca urmare a acestui aspect. Avocatii s-au angajat ca pe viitor sa faca tot posibilul pentru a evita astfel de situatii. In acest context, casa de avocatura a solicitat SCMD situatia actualizata a membrilor de sindicat, in ideea ca vor fi reprezentati in continuare in instanta numai membrii de sindicat cu obligatiile indeplinite la zi.
-  Situatia dosarelor care au solutii definitive si irevocabile, in sensul preluarii acestora de catre department in vederea punerii lor la dispozitia membrilor SCMD Casa de avocatura va pregati dosarele respective in vederea predarii acestora catre SCMD pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2013.
Situatia neclara a unor dosare care fie nu se regasesc pe site-ul instantei dupa decizia CAB de a fi trimise spre rejudecare; de ex: 10831/3/2011, 54032/3/2011, fie au alte probleme precum: 23551/3/2011 (nu este dos. dlui BITIN Romica), 12168/3/2011 – greseala materiala in dispozitivul deciziei- StaNescu (gresit) in loc de StaTescu (corect), 14634/3/2011 – AXANTE Vasile (gresit) in loc de Mihai (corect) etc. - Dosarele care au unele probleme de evidenta vor fi verificate in cel mai scurt timp posibil, fie in evidenta proprie, fie la arhiva instantelor.
- Solicitarea unei situatii centralizatoare care sa cuprinda dosarele care au solutii favorabile definitive si irevocabile in pasul 1a in vederea formularii de catre petenti a cererilor de renuntare la judecata in dosarele din pasul 1b – Personalul tehnic din casa de avocatura va intocmi cu celeritate aceasata situatie care ulterior va fi comunicata Dep. Jur. pentru a fi adusa la cunostinta membrilor de sindicat implicati.
 - Solicitarea unei situatii cu membrii de sindicat care au sume de bani de achitat catre casa de avocatura: onorariul de succes sau diferente la onorariul pentru desfasurarea actiunii – In afara aspectelor care tin de sumele de bani ce trebuie achitate catre avocati, s-a discutat si despre modul de intocmire si decontare a facturilor  emise de catre casa de avocatura pentru SCMD, insistandu-se pe aspectele de legalitate si oportunitate ce trebuie strict respectate. 

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Colonel (r) M. Caloian

luni, 10 decembrie 2012INTALNIRE CU AVOCATII CASEI DE AV. GILCA&VASILIU, azi 10.12.2012, ora 13.00

          Ca urmare a sesizarilor facute de catre membrii de sindicat, Departamentul Juridic a solicitat o intalnire de lucru cu reprezentantii Casei de avocatura Gilca&Vasiliu cu scopul de a rezolva unele aspecte subliniate de colegii nostri, precum si pentru a stabili de comun acord cu avocatii actiunile ce se impun in perspectiva. 
          Pe agenda intalnirii figureaza, in principal, urmatoarele puncte:
-       - Analiza oportunitatii unei actiuni la CEDO pe revizuire;
-   -Prezenta in instanta a avocatilor la termenele de judecata;
          -  Situatia dosarelor care au solutii definitive si irevocabile, in sensul preluarii acestora de catre department in vederea punerii lor la dispozitia membrilor SCMD;
          - Situatia neclara a unor dosare care fie nu se regasec pe site-ul instantei dupa decizia CAB de a fi trimise spre rejudecare: de ex. - 10831/3/2011, 54032/3/2011; fie au alte probleme, precum: 23551/3/2011 (nu este dos. dlui BITIN Romica), 12168/3/2011 – greseala materiala in dispozitivul deciziei- StaNescu (gresit) in loc de StaTescu (corect), 14634/3/2011 – Axante VASILE (gresit) in loc de MIHAI (corect) etc.;
     -Solicitarea unei situatii centralizatoare care sa cuprinda dosarele care au solutii favorabile definitive si irevocabile in pasul 1a in vederea formularii de catre petenti a cererilor de renuntare la judecta in dosarele din pasul 1b;
-    -Solicitarea unei situatii cu membrii de sindicat care au sume de bani de achitat catre Casa de avocatura: onorariul de succes sau diferente la onorariul pentru desfasurarea actiunii. 
      
      SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC 
      Col. (r) M. Caloian
vineri, 7 decembrie 2012

IN ATENTIA COLEGILOR DIN MAI CARE AU FOST PENSIONATI PE LEGEA NR.263/2010


Consecvent angajamentului pe care si l-a asumat, Departamentul Juridic a continuat in ultima perioada de timp eforturile facute in directia sprijinirii colegilor nostri  pensionati pe Legea nr. 263/2010 si care provin din MAI, structura in care prevederile legale actuale, in special ale Legii nr. 263/2010, se aplica in practica in mod incorect si ilegal.
Dupa indeplinirea procedurii prealabile (contestatie scrisa adresata Casei sectoriale de pensii) si asteptarea termenului legal de primire a unui raspuns, cateva zeci de colegi – sprijiniti de consilierii juridici ai SCMD – s-au adresat instantei de judecata pentru a beneficia de o aplicare corecta a prevederilor legale. Primul termen de judecata a unui astfel de dosar a avut loc in data de 05.12.2012, la Sectia a VIII-a Civila a TMB. Cu satisfactie va informam ca instanta de judecata a dovedit o justa atitudine fata de reprezentarea de catre SCMD a reclamantului, insusindu-si modalitatea de probatiune propusa de aparare, solicitand paratei sa prezinte dosarul de pensiei al petentului,  precum si modalitatea de calcul a pensiei.
Departamentul Juridic va continua sa sprijine in mod sustinut eforturile colegilor nostri proveniti din MAI in aceasta directie, in functie de stadiul procesual al prezentelor sau viitoarelor cauze.
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica I. CALOIAN