joi, 29 noiembrie 2012


In atentia BO ale filialelor SCMD
In urma discutiilor purtate la sediul central al SCMD, precum si din email-urile trimise pe adresa Departamentului Juridic, rezulta ca avocatii care reprezinta membrii de sindicat nu se prezinta la toate termenele de judecata stabilite de instante si nu depun in termenul legal documentele care ar trebui sa justifice lipsa reprezentarii.
Aceasta situatie adusa la cunostinta Departamentului Juridic releva nemultumirea pe care membrii de sindicat o au pe buna dreptate in raport de aceasta stare de fapt.
Departamenul Juridic tine legatura permanenta cu casele de avocatura, contribuie la rezolvarea unor probleme ce se ivesc in solutionarea dosarelor si stabileste de comun acord cu avocatii conduita de urmat in instanta de judecata pentru perioada imediat urmatoare cat si in perspectiva.
Va rugam sa ne comunicati saptamanal problemele care apar ca urmare a neprezentarii avocatilor la termenele de judecata, pentru a le putea aduce punctual la cunostinta aceasta stare de fapt, cat si pentru a putea lua masurile ce se impun pentru viitor, legate inclusiv de decontarea unor cheltuieli sau a onorariului de succes.
Aceasta situatie va face obiectul informarii caselor de avocatura.

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col. (r) M. Caloian

vineri, 23 noiembrie 2012


IN ATENTIA MEMBRILOR SCMD CARE AU DOSARE IN INSTANTA DE JUDECATA
In ultima perioada de timp Departamentul Juridic a fost sesizat de tot mai multi membrii de sindicat de faptul ca instantele de judecata, atat cele din Bucuresti cat si cele din teritoriu, dispun din oficiu – in baza prevederilor art. 129, alin. (5) C.Pr.Civ. - sau cu acordul partilor efectuarea unor expertize contabile in dosarele in care se judeca cauze legate de contestarea deciziilor de recalculare/revizuire a pensiilor unor militari/politisti in rezerva/retragere.
Expertizele respective se executa in baza unui onorariu pentru expert cuprins, orientativ, intre 700-1.000 lei, bani care se restituie in cazul in care reclamantii au castig de cauza in dosarele respective, iar instanta dispune returnarea cheltuielilor de judecata. Este evident faptul ca astfel de expertize, bine documentate, maresc sansele de reusita in dosarele respective.     
In situatia in care se stabilesc expertizele respective, recomandam insistent colegilor nostri implicati in proces sa ceara instantei cu acel prilej ca aceasta sa solicite casei sectoriale de pensii, parte in proces, sa depuna la dosarul cauzei statele originale de plata si alte inscrisuri doveditoare  in baza carora s-a stabilit cuantumul pensiei respective. Facem aceasta recomandare deoarece expertiza se executa pe baza actelor depuse la dosarul cauzei aflat in instanta, expertii contabili neavand permisiunea sa studieze arhivele care pastreaza aceste documente.
In situatia in care membrii SCMD nu sunt de acord cu efectuarea expertizei dispuse de instanta de judecata, aceasta cel mai probabil va suspenda procesul pentru o perioada de timp, in baza dispozitiilor art. 155, indice 1, C.Pr.Civ. Intrucat lipsa acordului cu privire la administrarea unei anumite probe nu este echivalenta cu renuntarea la judecata, avocatii care reprezinta in instanta interesele membrilor de sindicat  – inainte de expirarea termenului de perimare – vor face cereri de repunere pe rol a dosarelor suspendate, acestea urmand a fi solutionate de catre instante si fara expertiza contabila respectiva.
Seful Departamentului Juridic
Col (r) M. CALOIAN

joi, 22 noiembrie 2012

In atentia membrilor SCMD proveniti din MAI


SCMD a intreprins demersuri la conducerea MAI pentru lamurirea unor probleme juridice legate de emiterea deciziilor de pensie si acordarea drepurilor aferente calitatii de pensionar - ajutoare si salarii compensatorii. La data de 07.11.2012, MAI ne-a comunicat raspunsul pe care il publicam in vederea informarii dumneavoastra (clic pe link pentru accesare). SCMD, prin Departamnetul Juridic, isi manifesta in continuare disponibilitatea in vederea acordarii unui sprijin in lamurirea problemelor pe care membrii de sindicat din MAI le au fata de punctele cuprinse in raspunsul prezentat, inclusiv pentru redactarea de memorii si actiuni in justitie.
Col. (r) Caloian Monica

Comunicatul nr. 340 din 2 iulie 2012 al MAI


Informam rezervistii din cadrul MAI de existenta Comunicatului nr.  340 din 2 iulie 2012 (clic pe link pentru a-l vedea), cu mentiunea ca recomadam si celor pensionati in baza Legii 263/2010 sa procedeze in acelasi mod, adica sa se adreseze unitatii de la care au incetat raporturile de serviciu pentru eliberarea adeverintelor doveditoare a veniturilor de care au beneficiat in activitate. Constatam ca acest comunicat excede dispozitiilor Ordonantei 1/2011, care a precizat expres ca unitatile unde au activat pensionarii sunt obligate sa emita din oficiu adeverinte de venit, nu sa ceara celor interesati sa faca demersuri pentru obtinerea acestora (dispozitie prevazuta in HG 735/2009 abrogat).
Col. (r) Caloian Monica

joi, 8 noiembrie 2012


Nota  
Nr. 25  (2401) din 08.11.2012
Publica


Emitent:
·       Departamentul Juridic
      Persoane de contact:
Col (r) V. Mihai – 073.660.1110
Col (r) N. Staicu – 073.660.0989
E-mail: scmdjuridic@yahoo.com

Destinatari:
·       Membrii Comitetului  Director
·        Birourile Operative ale Filialelor  a caror membri sunt reprezentati de Cab de av. Graziela Barla
·        Membrii de sindicat reprezentati  de Cab de av. Graziela Barla

Subiect:

               Solicitarea Cabinetului de avocatura al dnei G. Barla

Continut:
          
           In vederea pregatirii strategiei de sustinere in instanta de judecata a intereselor membrilor SCMD in procesele pe revizuirea pensiilor, dna av. G. Barla solicita acestora un punct de vedere personal in legatura cu o eventuala expertiza contabila ce ar trebui efectuata in dosarele cauzelor respective.
            Pozitia individuala a membrilor de sindicat fata de solicitarea dnei avocat poate fi exprimata in scris, pana la 20 decembrie a.c., astfel :
-printrun mesaj trimis prin posta electronica la adresa de email: avocatjust@yahoo.fr;
-printrun inscris depus la sediul central al SCMD, Departamentul Juridic.
          
           Reamintim membrilor de sindicat ca o astfel de expertiza se taxeaza cu aproximativ 700 -1.000 lei. Aceasta suma de bani face obiectul restituirii catre reclamanti in cadrul cheltuielilor de judecata, daca instanta decide astfel, in situatia castigarii procesului.

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica I. CALOIAN


luni, 5 noiembrie 2012

Renuntarea la actiunea la CEDO privind recalcularea pensiilor


Nota  
Nr. 24  (2395) din 05.11.2012
Publica

Emitent:
·       Departamentul Juridic                                                            
Persoane de contact:
Col (r) V. Mihai – 073.660.1110
Col (r) N. Staicu – 073.660.0989
E-mail: scmdjuridic@yahoo.com
Destinatari:
·       Membrii Comitetului  Director
·        Birourile Operative ale Filialelor  a caror membri sunt reprezentati de Casa de av. Gilca&Vasiliu
·        Membrii de sindicat reprezentati  de Casa de av. Gilca&Vasiliu
Subiect:
            Renuntarea la actiunea la CEDO privind recalcularea pensiilor
 Continut:
         Dupa cum se cunoaste de catre majoritatea membrilor de sindicat din Bucuresti si Ilfov care sunt reprezentati in instantele de judecata de catre Casa de avocatura Costel Gilca&Razvan Vasiliu, in perioada lunilor septembrie-octombrie a.c. ne-am preocupat de pregatirea unei actiuni la CEDO pe problema recalcularii pensiilor. Actiunea urma sa fie trimisa la CEDO in cursul lunii trecute. Acest lucru nu s-a mai produs intrucat pe adresa avocatilor a sosit un raspuns al CEDO (prezentat in anexa) la cererea anterioara facuta de Casa de avocatura, avand ca obiect tot recalcularea pensiilor, raspuns prin care se aduce la cunostinta avocatilor ca actiunea lor nu a indeplinit conditiile de admisibilitate prevazute de Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale(art. 34 si 35). Ca urmare, s-a convenit cu avocatii sa nu se mai trimita o noua actiune cu acelasi obiect - si care ar fi implicat costuri suplimentare nerecuperabile - intrucat era evident faptul ca s-ar fi soldat cu acelasi rezultat. O noua actiune la CEDO se va va pregati cu privire la revizuirea pensiilor daca situatia o va impune.
            Avand in vedere situatia creata, informam pe aceasta cale pe sindicalistii care au achitat taxa de 10 lei pentru pregatirea si expedierea dosarului la CEDO, ca suma de bani respectiva se afla la dispozitia domniilor lor la sediul central al SCMD, Departamentul Juridic.
           
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica I. CALOIAN

vineri, 2 noiembrie 2012

IN ATENTIA MEMBRILOR SCMD PROVENITI DIN MAI 

Informam pe aceasta cale  membrii de sindicat care provin din MAI si sunt trecuti in rezerva cu drept de pensie in baza Legii nr. 263/2010, ca pana astazi 02.11.2012 nu am primit inca raspuns la memoriul adresat ministrului administratiei si internelor, dl. Mircea Dusa, cu aproximativ o luna de zile in urma. Prin respectivul demers i-am adus la cunostinta domniei sale neregulile comise de Casa sectoriala de pensii a MAI in stabilirea drepturilor ce li se cuvin colegilor nostri.
Le reamintim membrilor de sindicat care au probleme cu modul in care li s-au calculat pensiile ca trebuie sa urmareasca cu mare atentie toate documentele pe care le primesc de la Casa sectoriala de pensii si - in situatia in care nu sunt de acord cu continutul acestora - sa le conteste in termenul legal de 30 zile (termen calculat incepand cu data comunicarii documentelor).
In situatia in care este necesar un sprijin din partea SCMD, membrii de sindicat se pot adresa Departamentului Juridic (prin contact direct la sediul central, prin telefon sau email).