miercuri, 9 noiembrie 2016

NOTA DE INFORMARE PRIVIND STADIUL DEMERSURILOR JURIDICE DESFASURATE LA NIVELUL DEPARTAMENTULUI

Constatam ca problemele juridice care necesita implicarea nemijlocita a Departamentului de profil, in colaborare cu celelate structuri din cadrul SCMD, sunt in crestere si din ce in ce mai diversificate, fapt care a condus la urmatoarele:
1.       Demersuri legate de clarificarea aplicarii Legii nr. 223/2015, cu sau fara art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015, intreprinse atat la nivelul comisiilor de specialitate din Camera Depautatilor, precum si la nivelul celor 3 strucuri care au in componenta case sectorilae de pensii MAN, MAI si SRI.
Din pacate, pana in prezent, Legiutorul nu a inteles sa rezolve acesta situatie, mai precis, sa lamureasca temeiul temeiul legal in baza carora se emit ultimele decizii de pensie, decizii de recalculare care  au inceput sa fie comunicate catre beneficiari de catre toate casele de pensii sectoriale sus-amintite.
2.      Deciziile de recalculare, care au fost comunicate de membrii de sindicat la sediul nostru, au fost analizate la nivelul departamentului nostru si drept urmare au condus la formularea unui model de constestatie, care se adresaza exclusiv membrilor de sindicat si poate fi pus la dispozitie  numai la sediul SCMD central din Bucuresti, str. Pajurei nr. 13, Sector 1, Bucuresti si la sediile filialelor SCMD din Bucuresti si din tara. Am transmis aceasta informatie si pe siteu-ul principal al SCMD cu mentiunea ca decizia de recalculare poate fi contestata numai de titularul acesteia,  Departamentul nu isi  asuma hotararea in numele membrilor de sindicat.
 Precizam ca toti pensionarii militari care au lucrat dupa trecerea in rezerva vor primi decizii de recalculare cu cuantum diminuat, avand in vedere ca nu se mai acorda drepturi de pensie pentru perioada sus mentionata.  Am facut demersuri oficiale legate de aceasta noua discriminare si le-am afisat pe siteu-ul SCMD, cu mentiunea ca pana in prezent nu am primit nici un raspuns. Recomandam contestarea deciziei de recalculare, singura modalitate legala prin care puteti exprima nemultumirea fata de aceasta noua diminuare a pensiei, cu mentiunea ca ulterior va fi necesar sa fie formulata si o noua actiune in justitie.
3.      Continuam demersurile juridice, respectiv formularea actiunilor in instanta de contencios administrativ, care au ca obiect acordarea ajutoarelor in temeiul art. 20 din Legea nr.284/2010, cu mentiunea ca exista si solutii favorabile, care confirma strategia abordata de SCMD. Invocam totodata Decizia ICCJ nr.16/2015, care precizeaza fara echivoc ca actele normative anuale care dispun amanarea acordarii ajutoarelor privesc exercitiul dreptului si nu existenta acestuia. Recomandam pensionarilor militari sa intreprinda demersuri pentru acordarea acestor ajutoare, singura modalitate prin care in prezent acestea pot fi obtinute.
4.      Dosarele depuse pe rolul TMB Sectia a II-a ce au ca obiect aplicarea Legii nr.8/2006 au fost solutionate in mod diferit, respectiv unele au fost inaintate la Curtea de Apel Bucuresti- Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, iar altele au fost declinate la Tribunalul Bucuresti –Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale. Vom informa de urmare, cu privire la stadiul solutionarii acestor dosare, cu mentiunea ca vom exercita toate demersurile ce se impun pana la  ramanerea definitiva a acestora.
In concluzie, constatam inca odata ca demersurile juridice legate de problemele cu care se confrunta pensionarii militari sunt necesare si de actualitate, iar la nivelul departamentului exista disponibilitatea de a gasi solutii juridice cat mai eficiente pentru rezolvarea acestora.


 Seful DEPARTAMENTULUI JURIDIC  
Col. (r) Monica I. CALOIAN