miercuri, 20 octombrie 2010

Consecintele depunerii cererii la CMZ/CMJ - sfatul juristilor

Dragi camarazi,
Intervin si va supun atentiei consecintele depunerii cererii la CMZ (CMJ). Am mai postat o data aceasta opinie si nu am vazut reactii. Depunerea cererii la CMZ s-ar putea sa fie o mare greseala si am sa ma explic. Indiferent care va fi baza legala pe care o veti invoca in solicitarea adeverintelor, instanta va lua in considerare INTENTIA, ADICA VA CONSTATA CA SOLICITAREA ADEVERINTELOR ESTE CAUZATA DE DORINTA DE A VI SE RECALCULA PENSIA, fapt ce va ingreuna sarcina oricarui avocat. Colegii mei juristi trebuie sa ia in considerare si acest aspect. Sigur el nu este definitoriu in cauzele ce vor urma in instanta, dar va cantari destul de mult.

Din alt punct de vedere, va rog sa luati in considerare ca decamdata HG 735 este suspendata, deci nu-si produce efecte, deci nu este necesar ca pensionarul militar sa depuna cerere. Daca totusi situatia se va modifica, consider ca sunt de analizat doua situatii:
1. Pentru cei cu pensii cuprinse intre 2500 si 4000 de lei, prin recalculare vor avea o pensie intre 1300 si 1700 lei. Daca nu depun cerere vor primi salariul mediu pe economie care este evaluat undeva la 1250-1300 lei. Deci pentru ce sa va umiliti la Boc?
2. Pentru cei a caror pensie scade prin recalculare la suma 1200 lei nu-i mai bine sa va dea salariul mediu? Deci de ce sa depuneti cerere?
Daca ati studiat L119 si HG 735 veti constata ca solicitarea recalcularii pensiei se poate face in termenul general de prescriptie de 3 ani, iar pensia recalculata se da in plata, indiferent de data solicitarii in cadrul termenului de prescriptie, incepand cu data de 01.01.2011. Si inca odata va pun intrebarea PENTRU CARE MOTIV DORITI SA DEPUNETI CERERE LA CMZ? Inteleg ca presiunea psihica este mare, dar totusi suntem militari.

Col (r) just. mil dr. Florin Chitu

17 comentarii:

  1. SUNT DEZAMAGIT DE INTERVENTIA DUMNEAVOASTRA.
    Ma asteptam la explicatii mai pertinente.
    "Intentia" pe care o invocati,nu este voluntara,
    ci impusa de un act normativ.Legea 119/2010,
    HG 735/2010 si Ordinul M101 sunt atat de "parsiv"
    concepute incat nu iti da posibilitarea de a alege alta varianta,decat pe cea a recalcularii.
    Cine opteaza pe varianta netrimiterii cererilor de recalculare risca sa ramana cu pensia
    recalculata la un punct. De ce? ,este foarte simplu :In proces, Casa de Pensii iti va
    demonstra ca nu ai de unde sti ca pensia ti-a
    fost diminuata ,din moment ce nu ai trimis
    adeverintele cu veniturile real castigate in
    intreaga cariera.Daca tot ii platim ,avocatii
    sa-si faca treaba,nu sa caute tot felul de
    pretexte ,pentru a li se usura munca.In esenta ,
    noi vom invoca in proces diminuarea cuantumului pensiei in urma recalcularii,iar acest lucru nu il putem face decat dupa primirea deciziilor.

    In privinta exemplelor cu cuantumuri ale pensiilor dupa recalculare,recomand domnului jurist sa nu se bage unde nu se pricepe.Faptul ca exemplele nu au o baza de calcul,creaza
    confuzii si mai mari in randul pensionarilor
    mili

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnului col. de just. mil..........Da domule colonel,aveti dreptate.Suntem in perioada cand, acestea sunt intrebarile pe care ni le punem.Calculad cu salariu mediu brut(pentru ca nu stiu soldele avute in fiecare luna din cariera)eu pierd 1260 de lei adica jumatate. Sunt foarte utile situatiile pe care ni le supuneti spre analiza.Va rog sa mai postati astfel de comentari lagate de recalcularea pensiilor, sau alte aspecte juridice.Cu respect, Lt.col.rez.Dragos Icleanu-scmd sector6.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt de acord, explicatia este logica. Ar fi trebuit sa existe o veriga intermediara: sa nu cerem recalcularea, ci doar simularea acesteia si apoi sa decidem sau legea sa permita sa optam pt. cea mai avantajoasa varianta din cele 2 situatii. Mie nu imi este nicidecum clar daca la recalculare pensia scade, creste sau ramane relativ constanta. La fel cum nu imi este clar urmatorul lucru: pensiile actuale ale noastre sunt de fapt, in urma actualizarilor, mult mai mari decat pensia cu care am iesit din sistem. Recalcularea ia in calcul doar soldele cat am activat in sistem sau si actualizarile ulterioare? In prima varianta toate pensiile vor scadea si inca foare mult, de exemplu eu am iesit la 01.01.2006 cu o pensie de 100% stabilita prin decizie, iar in urma actualizarilor din 2006-2008 - am ajuns la 173%. Dupa mine, la recalculare - pierd cei 73% din actualizare, dar pierd si mai mult, intrucat - pensia cu care am iesit s-a calculat pe baza ultimei solde, iar noua formula presupune o medie pe tot parcursul carierei care oricum are valoarea sub media ultimei solde.

    Tot ce imi este clar: statul a incalcat un contract fata de mine prin aceste impuneri retroactive, fapt pt. care nu cer nicio recalculare.

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le col de justitie, este bine cand va implicati in a da solutii sa fiti expert in problema; pentru cei care nu solicita recalcularea li se va da valoarea unui salariu mediu brut pe economie sau un punct de pensie, care au valori diferite?- 1780 lei aprox., respectiv 732,8- este o mica mare diferenta. Nu doresc sa vad pe nimeni care a muncit o viata, in prezent are o pensie in mana sa zicem de 3.000 lei, nu face cerere, primeste de la 01.01.2011 o pensie de 732,8 lei(inca nu stim daca impozitata sau nu) minus contributia pt sanatate, mai are si un imprumut la banca, si asteapta 1-2-3 ani! Sunt foarte binevenite interventiile profesionistilor dar va rugam sa fie si competente. Cu deosebita consideratie,

    RăspundețiȘtergere
  5. Pt. ion. Eu nu stiu ce informatii ai tu, cunosti oficial vreo formula de recalculare? Pt. ca mai e o varianta: sa ai o pensie in mana de 3000 lei si dupa ce soliciti recalcularea sa ramai tot cu 732,8 lei, pe cand daca nu ai cere ai ramane cu 1780 lei (gandeste-te la subofiteri - in special, care de regula, in cea mai mare parte a carierei au avut salarii sub media pe economie). Tu ce sugerezi? Eu sugerez ca intr-un stat de drept, niciodata statul nu isi incalca retroactiv contractele cu cetatenii sai si cei care au contribuit la o astfel de situatie trebuie sa-si ia curand talpasita.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am confirmarea, insa chiar astazi un subofiter mi-a povestit ca unui alt subofiter (despre care nu inteleg cum de s-a miscat asa repede de are si rezultatul) - in urma recalcularii i s-a diminuat pensia de la cca. 1500 lei, la cca. 1100 lei. Incerc sa dau de urma acelui subofiter si daca e real - atasez decizia. Oricum - daca e real, col. Chitu are dreptate cel putin in ceea ce ii priveste pe subofiteri, care in cea mai mare parte a carierei au au avut salarii sub media pe economie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pt. Gourkha,
    De regula nu ma implic in discutii colaterale; am citit comentariile tale si sunt pertinente. Imi place si pseudonimul,in 1988 era destul de vehiculat in mass-media! Nu am informatii in afara celor din presa, dar ceeace afirma dl. col de justitie nu prea se potriveste cu inf. mentionate si mai util ar fi sa ne invete cum sa fim afectati cat mai putin.
    Referitor la statul de drept apreciez ca RO se afla in disolutie - statul nu-si mai respecta propriile legi! Cu deosebita consideratie,

    RăspundețiȘtergere
  8. eu am o simulare care se spune ca vine de la...
    am verificat procedura tinand seama de prevederile actuale ale legii,vechime, grupe de munca,venituri lunare,salariul mediu pe perioade etc.in principiu este corecta spun prietenii de casa de pensii.dupa acea simulare scad dramatic pensiile pentru cei care nu au perioada completa de cotizare-au iesit inainte de implinirea varstei de pensionare de 55 de ani-,care nu au beneficiat de grupe de munca etc.
    simularea se poate face in conditiile cunoasterii veniturilor lunare,a perioadelor in care s-a beneficiat de grupe de munca ,ordimul meritul.......
    este si bine si rau!
    pentru 2-3 colegi care au veniturile extrase se poate face o simulare-cand timpul imi permite-sub rezerva realitatii % a programului de care dispun.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru mihai 08. Nu inteleg ce vrei tu. Sa le dai apa la moara astora care vor lua in calcul toate cererile de solicitare a drepturilor salariale ca fiind cereri de recalculare a pensiilor? Eu unul cred ca nu trebuie sa ne plecam in fata acestui ministru care nu face cinste corpului cadrelor militare. Ce sa mai cerem noi? crezi ca daca nu teduci sa semnezi no-r sa-ti recalculeze pensia sau daca te duci o sa primesti mai mult? Unde scrie in lege ca trebuie sa ne ducem la CMJ? Unde scrie in lege ca se calculeaza in functie de pelerinajul la CMJ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Pt. ion. Am inteles faza cu comentariile colaterale si imi cer scuze, poate par un pic mai incisiv, dar nu sunt decat daca sunt obligat sa ma asez in genunchi - iar eu refuz si nu sunt singurul. Referitor la pseudonim - nu ma ascund, daca imi iei urma ajungi exact la ˝alpinii˝ din Curtea de Arges pe care i-am organizat acum pe ultima suta de metri. In final, avem aceeasi concluzie si aceeasi cauza. Este bine ca pe 25 Octombrie si dupa, sa aratam fiecare dupa cum ne dicteaza constiinta si demnitatea noastra, ca totusi existam!

    Cu aceeasi consideratie, Mr. (r) G. Olescu (Gourkha)

    RăspundețiȘtergere
  11. ATENTIE!
    Daca nu faci cerere nu inseamna ca iti da pensie salariu mediu brut pe economie, ci iti ia ca baza de calcul salariu mediu brut pe economie!
    Nu confundati si cititi bine legea.
    In privinta juristilor pe care_i avem, nu avem sanse de a cistiga ceva.

    RăspundețiȘtergere
  12. Este un punct de vedere. Trebuie insa tinut cont si de faptul ca, reglementarile, respectiv L. 119/2010, HG. 735/2010 si Ord. M. 101/2010, au o anumita forta, prima fiind cea a legii. Formuland prin CMZ sau CMJ cererea pentru eliberarea adeverintei, iar acestea eliberandu-le sau comunicandu-le beneficiarilor conform prevederilor Ord. M. 101/2010, ni se ofera mult mai multe variante de cereri pe care le putem adresa instantelor, cereri cu un temei legal imposibil de eludat de catre oricare instanta si sustinute de toate deciziile CCR referitoare la pensie, recalcularea ei si mai cu seama la conditiile rezultatului recalcularii. Este un alt punct de vedere si probabil sunt si altele. Ar fi fost utila o initiativa a SCMD pentru abordarea acestei teme intr-un cadru organizat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca stie cineva solutia data de CAB in dosarul nr. 8197/2/2010 la termenul din 22.10.2010. Parti: ANCMRR din MAI si Guvernul Romaniei. Obiect: suspendarea HG. Nr. 735/2010.

    RăspundețiȘtergere
  14. Stie cineva solutia in dosarul 7274/2010 la termenul 25 10 2010. Parti: ANCMRR din MApN si guvernul Romaniei. Obiect: suspendare HG 735/2010.

    RăspundețiȘtergere
  15. singura institutie subordonata direct poporului prin parlament,care foloseste armament ,echipamente si tehnica de lupta la nivelul tutror categoriilor de forte ,este armata ;nu societatea civila ,nu justitia ,nu guvernantii ,...etc.;daca nu este respectata in mod democratic ,nici ea nu este obligata sa respecte democratic si atunci poate impune prin forta respectul...ce tot atata teorie ,calcule ,variante ,etc...nu credeti ca s-a ajuns prea departe cu astfel de analize ?...domnilor ,impotriva acestor nemernici trebuie actionat in forta ,de cine si pentru ce ne rugam ? ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Stimate dl.col.(r)just.mil.dr.Florin Chitu,
    Va rog respectuos,sa nu mai derutati lumea, cu "sfaturile" dv. eronate. De unde ati scos dv.aberatia, ca recalcularea pensiilor s-ar face "la cerere" si ca, "cine nu depune cererea,va primi salariul mediu pe economie,evaluat undeva la 1250 - 1300 lei" ?
    1. Potrivit prevederilor art.3 si 4 din legea 119/2010 recalcularea se face din oficiu,prin efectul legii si nu la cerere. Obligatia prevazuta in art.2 al.6 din HG 735/2010 de depunere la Casa de Pensii a MApN (sau MAI) a documentelor referitoare la veniturile realizate in activitate, nu echivaleaza cu o "cerere de recalculare" cum interpretati total eronat.
    2. Potrivit art.5 al.4 din legea 119/2010 "pentru perioadele pentru care nu pot fi dovedite venituri de natura salariala,la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective." Sa ne intelegem: salariul mediu brut serveste doar ca un criteriu de calcul,(in suplinirea lipsei documentului nedepus de pensionar privind veniturile reale avute) si nici de cum nu e o suma ce se va plati pensionarului in locul pensiei recalculate !
    Stimate dl.Chitu,informarea pensionarilor este o treaba serioasa si de raspundere,care presupune o stapanire perfecta a normelor legale.Altfel,facem mai mult rau decat bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. D-le Chitu
    Chestia asta pe care o ziceti "cei cu pensii cuprinse intre 2500 si 4000 de lei, prin recalculare vor avea o pensie intre 1300 si 1700 lei. Daca nu depun cerere vor primi salariul mediu pe economie care este evaluat undeva la 1250-1300 lei" este tot atat de neserioasa precum zicerea lui Boc ca pensiile sub 3000 lei nu se micsoreaza si unii au inteles ca nici nu se recalculeaza.
    E greu de presupus ca un pensionar cu 4000 lei pe L 164 face doar 2,5 puncte de pensie ca sa i se recalculeze pensia la 1700 lei.
    Sa fie clar pentru toata lumea ca aceasta recalculare este, asa cum bine spunea cineva mai sus, prin efectul legii si contestarea Deciziei de recalculare se poate face indiferent ca ai depus sau nu cerere de recalculare.
    Obligativitatea depunerii cererii si sanctiunea discriminatorie in caz de nedepunere, reglementate de HG 735 sunt adaugare la lagea 119 asa cum a stabilit si Sentinta 338 a Curtii de Apel Cluj.

    RăspundețiȘtergere