vineri, 19 octombrie 2012

In atentia membrilor SCMD care in dosarele pe revizuire
sunt reprezentati de Cab de avocatura a dnei av. G. Barlă

Incepand de astazi, 19.10.2012, situatia actualizata a dosarelor dumneavoastra
se poate verifica in timp real accesand urmatorul link:
 http://www.avocatgb.ro/page3.html

marți, 16 octombrie 2012


Anunț preluat de pe fluxul de știri al MAI:


Măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor din sistemul de apărare, ordine publică
Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. va achita integral diferenţele rezultate în procesul de revizuire a pensiilor în luna noiembrie 2012, împreună cu plata drepturilor băneşti aferente acestei luni.

Conform art.7 alin.(1) din OUG nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aşa cum a fost modificat prin Legea nr.112/04.07.2012, legiuitorul a stabilit faptul că “sumele de plată se vor achita până cel târziu la data de 31 decembrie 2012”.

În cazul titularilor decedaţi, sumele de plată, rezultate în procesul de revizuire, se vor achita urmaşilor, potrivit art.120 din Legea nr.263/2010, la cererea acestora, pe baza documentelor doveditoare. Plata se va face prin mandat poştal la domiciliu, ulterior primirii solicitării la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.

Fondurile necesare acestor plăţi au fost aprobate prin Ordonanţa nr.14 din 2012 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.
În numele membrilor SCMD, salutăm măsurile anunțate de Casa de pensii sectoriala a MAI!

luni, 8 octombrie 2012

SCMD saluta schimbarea de atitudine la Casa de pensii sectoriala a MAI


Departamentul Juridic al SCMD a luat nota cu deosebita placere de schimbarea de ton produsa la Casa sectoriala de pensii a MAI din ultima vreme. Daca in guvernarea precedenta raspunsurile date solicitarilor formulate de SCMD, in numele membrilor de sindicat, se limitau la citarea anosta (si de multe ori pe langa subiectul propriu zis) din diferite acte normative, in prezent am remarcat o schimbare de atitudine in sens pozitiv, reprezentantii  Casei de pensii dand dovada de solicitudine fata de cererilor noastre, fapt pentru care le adresam sincere multumiri.
Va prezentam un exemplu relevant in sensul celor de mai sus aici:

vineri, 5 octombrie 2012


UNELE ASPECTE PRIVIND ASISTENȚA MEDICALĂ A PENSIONARILOR MILITARI

Apariția Ordinului nr.  M 62/11.06.2012, despre care pensionarii militari au aflat din diferite surse, a stârnit un interes justificat în rândul acestora, bazat pe zvonul ca asistența medicală pentru ei este din nou gratuită. Lucrurile nu stau chiar așa. Ordinul comun al mai multor ministere și structuri interesate (MS, MAI, SRI, SIE, MApN, MJ, STS, SPP), menționat mai sus, aprobă normele interne de aplicare a contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sanătate pentru anii 2011-2012 în rețeaua sanitară a structurilor din domeniul AOPSNAJ, aplicabile în relațiile contractuale dintre Casa ASAOPSNAJ și furnizorii de servicii medicale și medicamente care aparțin acestei rețele. Prin urmare, ordinal nu face nicio referire la persoanele fizice, adică la beneficiarii asistenței medicale.

Să ne reamintim că la art. 26 din  Statutul cadrelor militare (Legea nr. 80/11.07.1995, cu modificările și completările ulterioare)   se prevede că: “Ofiţerii, maistrii militari şi subofiţerii în rezerva şi în retragere, pensionari militari, au dreptul gratuit la asistenta medicală şi medicamente în condiţiile art. 23 alin. 1 lit. a) şi au acces la cercurile militare, casele de odihna, sanatoriile, căminele de garnizoana şi alte amenajări recreative sau sportive, beneficiind de înlesniri stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.
        De aceleaşi drepturi beneficiază şi ofiţerii, maistrii militari şi subofiţerii în rezerva şi în retragere, fosti pensionari militari de invaliditate datorită unor accidente în serviciu ori unor boli contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare, care ulterior au optat pentru pensia din sistemul asigurărilor sociale de stat.
        Membrii familiilor cadrelor militare în rezerva şi în retragere, pensionari militari, beneficiază gratuit de asistenta medicală în condiţiile art. 23 alin. 1 lit. a).”
 Art. 23, lit (a), din același act normativ  precizează:    “ Membrii familiilor cadrelor militare în activitate beneficiază gratuit de:
a)     asistenta medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Apărării Naţionale sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister;”
În pofida dispozițiilor de mai sus, care nu au fost abrogate sau modificate în mod expres, practica de zi cu zi ne-a confirmat faptul că asistența medicală pentru pensionarii militari nu este gratuită în totalitate, aceștia fiind nevoiți să suporte, parțial sau în întregime, costul unor investigații medicale sau a unor medicamente de care au neapărată nevoie. Se pune întrebarea firească “De ce”? Răspunsul îl găsim în Legea nr. 95/14.04.2006, privind reforma în domeniul sănătații, care la art. 213 enumeră beneficiarii asistenței medicale fără plata contribuțiilor aferente, respectiv art. 213 indice 1, din care aflăm care sunt categoriile sociale care sunt scutite de coplata serviciilor medicale. În ambele articole nu regăsim cadrele militare, fie ele în activitate sau în rezervă/retragere cu drept de pensie.
În această situație, pentru a beneficia totuși de gratuitatea asistenței medicale menționată în Statutul cadrelor militare trebuie procedat în felul urmator:
  1. În cazul internarilor în spital: Dacă unitatea spitalicească nu are posibilitatea asigurării unor servicii medicale (analize, investigații paraclinice etc.) sau a unor medicamente/materiale sanitare strict necesare, persoana internată trebuie să solicite  medicului care prescrie/recomandă medicamentele sau serviciile medicale respective să o facă în scris, astfel încât după procurarea lor din altă parte, pentru decontarea cheltuielilor făcute pacientul să poată face dovada prescrierii medicale. Decontul se prezintă la structura financiară a spitalului respectiv. Ca totul sa fie în regulă, rămâne ca spitalul în cauza să dispună de fondurile financiare necesare.
  2. În cazul tratamentului ambulatoriu: Medicamentele prescrise de medicul de familie trebuie să fie ridicate din sistemul farmaciilor militare, în special din spitalele militare, acolo unde resursele financiare sunt mai însemnate decât în policlinicile militare.
Dacă însă aceste medicamente se cumpară din sistemul farmaciilor care au contract cu Casa  ASAOPSNAJ, asigurații vor suporta diferența necompensată a medicamentelor.

marți, 2 octombrie 2012

ACTIUNE LA CEDO PE LEGEA NR. 329/2009

Domnilor colegi,
Cabinetul de avocatura al doamnei Graziela Barla reaminteste SCMD ca in actiunile pe Legea nr. 239/2009 s-au obtinut decizii nefavorabile definitive si irevocabile. Astfel, recursurile formulate la diverse curti de apel din tara, pentru membrii SCMD din filialele urmatoare, au fost respinse dupa cum urmeaza:
- Bihor - 09.08.2012
- Brasov - 02.05 2012
- Calarasi - 27.04.2012
- Hunedoara - 18.05.2012
- Iasi - 12.09.2012
- Prahova - 12.06.2012
- Vaslui - 22.06.2012
- Timis - 09.05.2012
- Valcea - 12.06.2012. 
O eventuala actiune la CEDO in aceste dosare trebuie facuta in termen de 6 luni de la pronuntarea deciziilor. Tinand cont de termenul de la Calarasi (27.04.2012) actiunea la CEDO ar putea fi pregatita, din punctul nostru de vedere, pana in data de 16.10.2012. Aceasta presupune urmatoarele:
- consultarea celor implicati in proces;
- strangerea sumei pentru onorariu avocatului (300 euro plus tva/filiala);
- copie legalizata de pe decizia de la CA unde a fost respins recursul.
Onorariul si documentul memntionat  mai sus (pentru fiecare filiala) trebuie sa ajunga la cabinetul de avocatura pana cel mai tarziu 16.10.2012.
Reusita actiunii depinde in exclusivitate de modul in care filialele mentionate se vor implica in acest demers.