miercuri, 15 iunie 2016

IN ATENTIA MEMBRILOR DE SINDICAT

Ca urmare a solicitarilor membrilor de sindicat, Departamentul Juridic va face cunoscut urmatoarele:

1.   In dosarele aflate pe rolul instantelor judecatoresti din Bucuresti si din tara care au ca obiect acordarea de ajutoare, in temeiul art. 20 din Legea nr. 284/2010, promovate prin SCMD, au fost obtinute, incepand cu anul 2012, atat solutii favorabile de admitere, cat si nefavorabile de respingere, ramase definitive, in conditiile in care obiectul dedus judecatii este acelasi. Faptul ca exista o practica judiciara favorabila, urmata de plata efectiva a sumelor dispuse de instanta, ne-a confirmat, inca odata, ca demersul nostru juridic este legal si temeinic.
Totusi, nu putem sa nu constatam ca practica judiciara neunitara creeaza nemultumire fata de existenta unei diferente de tratament si a unei discriminari evidente pentru categoriile profesionale pe care le reprezentam (militari si functionari publici cu statut special in rezerva), in conditiile in care unii beneficiaza de ajutoare si altii nu, ca urmare a hotararilor judecatoresti pronuntate. Precizam ca art. 20 din Legea nr. 284/2010 nu este pana in prezent abrogat, Decizia ICCJ nr. 16/2015 confirma existenta dreptului legat de acordarea ajutoarelor, HG nr. 50/2012 reglementeaza scutirea de la plata contributiilor sociale pentru ajutoarele acordate, OUG nr. 20/2016 confirma la zi existenta dreptului de acordare a ajutoarelor.
Fata de cele mentionate mai sus, va informam ca vom continua sa intreprindem, (pentru toti membrii nostrii de sindicat care au dosare cu acest obiect, finalizate nefavorabil in instanta), demersuri la autoritatile in drept (Parlamentul Romaniei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii), pentru a sesiza situatia juridica prezentata mai sus, care nu poate fi interpretata ca o suprimare a unui drept prevazut de lege.
2.   Am luat act de faptul ca pana in prezent nu au fost emise Normele metodologice la Legea nr.83/2016 (termenul pentru adoptarea normelor-06.06.2016), ceea ce creeaza neincredere si neliniste beneficiarilor acestui act normativ, carora, incepand cu 01.01.2016, le-au incetat plata indemnizatiilor prevazute de Legea nr.8/2006. Drept urmare, SCMD, in numele membrilor sai de sindicat, va solicita un punct de vedere scris domnului Dragoş Nicolae Pislaru-Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
             Totodata, reconfirmam informarile anterioare, in care am aratat ca pana la aparitia acestor norme, orice cereri formulate catre Casele de Pensii Sectoriale pentru aplicarea Legii nr.  83/2016 nu au o baza legala.
3.    La data de 30.06.2016 expira termenul stabilit de Legea nr.223/2015 pentru depunerea cererilor prin care pensionarii militari sa opteze pentru alegerea celor 6 luni mai favorabile din ultimii 5 ani de activitate. Desi acest demers ar fi trebuit sa fie unul uzual, constatam ca membrii nostri de  sindicat sunt ingrijorati pentru ca:
·       au facut solicitare de eliberare adeverinte, dar pana in prezent acestea nu au fost comunicate caselor de pensii sectoriale;
·   ei nu stiu care act normativ se aplica, avand in vedere ca Legea 223/2015si art.40 din OUG 57/2015 au continut diferit, ambele sunt in vigoare, iar ordonanta se afla in Parlamentul Romaniei – comisiile de specialitate din Camera Deputatilor;
·  cele trei Case de Pensii Sectoriale – ale Ministerului Apararii Nationale,Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii, au un mod de lucru si de comunicare diferit cu pensionarii sai militari.
Fata de cele mentionate mai sus, recomandam inca odata ca cererile pe care membrii de sindicat le trimit in prezent sa fie intocmite numai in conditiile in care sunt reduceri drastice de venituri si functii in ultimele 6 luni de activitate.
Ca o concluzie, nu ne dorim sa interpretam ca aceste amanari sine-die a punerii in aplicare a actelor normative invocate mai-sus, au in vedere, intre altele si faptul ca pensionarii militari au ca perspectiva iminenta iesirea din sistem pe cale naturala, deci, odata cu trecerea anilor, este predictibil ca numarul pensionarilor in plata sa fie in descrestere.

4.    Informam membrii nostri de sindicat din Ministerul Afacerilor Interne, care au formulat actiuni in instanta pentru acordarea ajutoarelor prevazute de art. 20 din Legea nr. 284/2010 cu privire la Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe care o atasam alaturat.
          
           SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

     Col. (r) Monica I. CALOIAN

      Completul competent sa judece recursul in interesul legii din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis, in sedinta de luni, 13 iunie 2016, un recurs in interesul legii formulat de Procurorul General al Romaniei cu privire la calitatea procesuala a Ministerul Afacerilor Interne in litigiile dintre angajati si institutiile sau unitatile cu personalitate juridica aflate in subordinea sa, avand ca obiect solicitarea unor drepturi de natura salariala.
    Comunicatul ICCJ:
          
     „In sedinta din 13 iunie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent sa judece recursul in interesul legii, legal constituit in cauza, a solutionat un recurs in interesul legii, fiind pronuntata urmatoarea solutie:
      
Decizia nr. 13 in dosarul nr. 12/2016
          Admite recursul in interesul legii formulat de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta, stabileste ca:
   In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 21 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 7 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 222 din Codul civil, adoptat prin Legea nr. 287 din 17 iulie 2009, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Afacerilor Interne, in calitatea sa de ordonator principal de credite, nu are calitate procesuala pasiva in litigiile dintre angajati si institutiile/unitatile cu personalitate juridica aflate in subordinea sa, avand ca obiect solicitarea unor drepturi de natura salariala.
              Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
              Pronuntata, in sedinta publica, azi 13 iunie 2016.
           Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta se va publica in MonitorulOficial al Romaniei, Partea I”.