vineri, 22 iunie 2012

Nota



Nr. 19  (1933) din 22 .06.2012
Publica
Emitent:
·       Departamentul Juridic
Persoana de contact: Col (r) V. Mihai
Telefon:073 660 1110
E-mail: scmdjuridic@yahoo.com
Destinatari:
·       Membrii Com Director
·        Birourile Operative ale Filialelor
·        Membrii SCMD

Subiect:

           Probleme discutate in sedinta Departamentului Juridic din 21.06.2012

Continut:

I. Concluzii rezultate din intalnirea desfasurata in 20.06.2012 la sediul SCMD cu fosti angajati ai MAI, pensionati in baza Legii nr. 263/2010

           In urma mai multor solicitari din partea unor fosti angajati ai MAI, care au fost pensionati de curand in baza Legii nr. 263/2010, Departamentul Juridic a organizat si desfasurat in 20 iunie a.c., la sediul central din Bdul Poligrafiei nr. 4, sector 1, Bucuresti, o intalnire de informare cu reprezentanti ai acestei categorii de pensionari. Din discutiile purtate, a rezultat faptul ca MAI, prin Casa de pensii sectoriala, a incalcat prevederile legale cu prilejul emiterii deciziilor de pensionare ale respectivelor persoane, refuzand acordarea unor drepturi ce li se cuveneau acestora.
          Luand act de sprijinul ce i se solicita, SCMD - prin Departamentul Juridic – a decis sa vina in intampinarea acestor noi membrii de sindicat. In acest sens, pana la sfarsitul saptamanii viitoare, vom posta pe site-ul departamentului un ghid cu principalele activitati si documente ce trebuie executate, respectiv pregatite de catre cei in cauza, precum si un model de contestatie ce va trebui formulata si depusa de membrii de sindicat la Casa sectoriala de pensii a MAI, ca procedura prealabila in vederea continuarii contestarii deciziilor de pensionare in instanta de judecata.
          In situatia in care in filialele dumneavoastra, in urma discutiilor pe care le aveti cu fosti colegi, prieteni sau vecini, luati act de astfel de situatii, va rugam sa faceti cunoscut persoanelor respective disponibilitatea SCMD de a le veni in sprijin. In cazul in care aflati despre persoane care au primit deja raspuns la contestatiile pe care le-au facut in mod individual, va rugam sa le recomandati sa ia de urgenta legatura cu Departamentul Juridic in vederea formularii actiunii pentru instanta de judecata.

 II. Propuneri privind elaborarea/modificarea unor acte normative
         Comisia  tripartita (Parlament – Guvern – Organizatii non guvernamentale si Sindicate) care va pregati o serie de propuneri pentru elaborarea sau modificarea unor acte normative, spre placuta surprindere generala si-a inceput deja activitatea, desfasurand o prima intalnire pe 15.06.2012, la care au participat reprezentanti ai tuturor structurilor (MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS, sindicate si asociatii de militari rezervisti care au filiale in toata tara).
         In dorinta de a pregati cat mai repede modificarile legislative asteptate, s-a stabilit un ritm al intalnirilor destul de alert, respectiv doua pe luna. Scopul urmarit este elaborarea unei noi legi a pensiilor (care sa inlocuiasca Legea nr. 263/2010) si care sa fie ulterior coroborata cu un pachet de legi ce trebuie sa inlocuiasca reglementarile sectoriale de pana acum. Acest pachet de legi ar avea menirea sa inlature discrepantele existente in momentul de fata intre diferitele structuri care apartin sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Ministrul apararii nationale, dl Corneliu Dobritoiu, a subliniat faptul ca aceste legi au si scopul de a intari legatura dintre corpul militarilor activi si cel al rezervistilor, si totodata sa aiba si un caracter reparatoriu fata de legislatia abuziva anterioara.
         Prin nota anterioara v-am solicitat propunerile dumneavoastra privind o viitoare lege a pensiilor ocupationale pana la sfarsitul lunii august (mentionam ca am primit deja o serie de propuneri, fapt pentru care le multumim autorilor). Avand in vedere dinamica activitatilor comisiei tripartite (urmatoarea sedinta se va desfasura pe 05.07.2012), va rugam sa urgentati inaintarea propunerilor dumneavoastra, termenul final fiind de 02.07.2012.

III. Prefigurarea unui fenomen ingrijorator
           La sfarsitul lunii mai a.c. am trimis prin posta electronica catre mai multe filiale din capitala si din tara o serie de tabele nominale cu membrii de sindicat pentru care Casa de avocatura Gilca&Vasiliu a obtinut in instanta, in procesele pe recalcularea pensiilor, hotarari definitive si irevocabile favorabile. Conform contractului nr. 2/2011 dintre SCMD si amintita casa de avocatura, pentru asistenta juridica si reprezentare in instantele de judecata, membrii de sindicat care obtin astfel de hotarari sunt datori sa achite catre avocati un onorariu de succes in valoare de 186 lei (150 lei+tva). Precizez faptul ca pana in prezent, reactia membrilor SCMD in aceasta privinta a fost relativ slaba, un numar mic dintre acestia au achitat sumele datorate.
           Daca din varii motive, membrii de sindicat amana/refuza sa achite aceaste sume de bani, Casa de avocatura se va intoarce impotriva SCMD pentru satisfacerea drepturilor sale rezultate din contractul respectiv. Intro astfel de situatie, SCMD va fi obligat sa promoveze o actiune in regres impotriva membrilor sai care refuza plata de buna voie, solicitand poprirea sumelor respective din pensiile sindicalistilor rau platnici, sume la care se vor adauga cheltuielile de judecta si daune interese pentru prejudicii de imagine si prestigiu. Prin urmare, solicitam BO ale filialelor aflate in astfel de situatii sa informeze membrii de sindicat (inclusiv pe fostii membri de sindicat, acolo unde este cazul) despre situatia reala in care  se afla si sa le solicite achitarea sumelor respective in timp util.
           Precizam faptul ca hotararile favorabile definitive si irevocabile in cazul de fata, chiar daca nu pot fi aplicate direct in practica, sunt benefice titularilor intrucat sunt folosite ca probatoriu determinant in procesele pe revizuire. Continuarea demersurilor noastre in justitie este cu atat mai importanta cu cat clarificarile legislative promise de noua guvernare intarzie sa fie materializate in practica.

IV. Propuneri pentru un nou membru al departamenului juridic
           Avand in vedere faptul ca domnul Vieriu Constantin a renuntat sa mai participe la sedintele Departamentului Juridic, se impune inlocuirea acestuia din calitatea de membru al acestei structuri, in ideea mentinerii numarului initial de membri ai departamentului (9) stabilit de catre Comitetul Director. In acest sens, rugam filialele din Bucuresti si Ilfov (si eventual din imediata apropiere a capitalei, daca persoana respectiva poate sa faca naveta in ziua in care are loc sedinta departamentului) sa formuleze propuneri cuprinzand membrii de sindicat care sunt in masura sa ofere consiliere juridica membrilor SCMD pe problemele specifice sindicatului si care doresc sa faca parte din departament. Asteptam propunerile dumneavostra pana la sfarsitul lunii iunie a.c.
       
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica CALOIAN