marți, 29 ianuarie 2013

Concluziile intalnirii din 25.01.2013 cu avocatul Razvan Vasiliu


         La initiativa presedintilor filialelor din Bucuresti si Ilfov, in 25 ianuarie a.c. a avut loc la sediul Casei de avocatura Gilca&Vasiliu o intalnire de lucru. La activitate au participat: dl. avocatul Razvan Vasiliu,  marea majoritate a presedintilor filialelor din Bucuresti si Ilfov, iar din partea conducerii SCMD dl. gl. fl. aer. (r) I. Balan – secretarul general al SCMD in exercitiu si  dna col. (r) M. Caloian – vicepresedinte al SCMD si seful  Departamentului Juridic.
Presedintii filialelor din Bucuresti si Ilfov au pus in discutie urmatoarele probleme:
  • Reprezentarea in instanta a membrilor de sindicat de catre avocati;
  •  Actiunea la CEDO privind contestarea deciziilor de revizuire a pensiilor;
  • Necesitatea intocmirii unei situatii la zi cu procesele aflate in prezent pe rolul instantelor de judecata;
  • Sumele de bani incasate de casa de avocatura de la SCMD;
  • Care este strategia de perspectiva a avocatilor pentru solutionarea favorabila a dosarelor din instantele de judecata;
  • Axarea pledoariilor avocatilor cu prioritate pe statutul militarilor/politistilor in rezerva (natura juridica a pensiilor) si in subsidiar pe cuantumul pensiei.
Domnul avocat Vasiliu:
-       A admis ca au mai fost cazuri in care, din motive diverse, avocatii nu au fost in instanta, dar ca aceste situatii au fost singulare, regula fiind prezenta in instantele de judecata a avocatilor;
-        A confirmat ca pledoariile avocatilor sunt concentrate pe statutul militarilor si politistilor, respectiv pe natura juridica a pensiilor, asa cum sunt intocmite cererile de chemare in judecata;
-     Privind actiunea la CEDO, a subliniat faptul ca o decizie deja luata pe recalcularea pensiilor nu ne favorizeaza, dar ca pe revizuire avocatii vor nuanta actiunea, subliniind ca revizuirea difera de recalculare. Din punct de vedere juridic actiunea constituie un pas necesar, dar ca nimeni nu poate garanta un rezultat final favorabil. Casa de avocatura se va ocupa, in Bucuresti, de obtinerea deciziilor definitive si irevocabile de la CAB. Dosarele vor fi trimise in transe la CEDO.
-        In conditiile in care, din studiul dosarelor membrilor de sindicat, se constata savarsirea unor infractiuni de catre diversi reprezentanti ai ministerelor implicate in procesul revizuirii pensiilor, avocatii sunt dispusi sa discute si sa sprijine intocmirea de catre unii membrii de sindicat a unor plangeri penale impotriva celor vinovati.
   Privind strategia de perspectiva: daca printro modificare legislativa se va rezolva problema cuantumului pensiei, se va renunta la capatul de cerere referitor la acesta iar actiunile in instanta vor continua pe statutul militarilor/politistilor in rezerva, respectiv pe natura juridica a pensiilor, pana la rezolvarea deplina a problemei; informarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si a Ministerului Justitiei cu privire la diversitatea de solutii date de completele de judecata pe spete similare sau identice, situatia membrilor de sindicat in instanta fiind practic identica. Solutiile opuse date de instante instituind o discriminare inacceptabila.
-      Av. Vasiliu a solicitat din partea SCMD o situatie actualizata la zi cu membrii de sindicat care mai figureaza in evidenta si care inteleg sa continue actiunile aflate pe rolul instantelor de judecata.
           Intalnirea a fost considerata utila din partea tuturor participantilor, subliniindu-se necesitatea mentinerii unei legaturi sistematice intre parti.
            Informatii suplimentare despre aceasta intalnire pot fi obtinute de la presedintii de filiale.
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) CALOIAN M.