vineri, 8 februarie 2013

Semnificatia “Raportului special privind consecintele eliminarii pensiilor de serviciu” intocmit de avocatul poporului.



La sfarsitul lunii ianuarie a.c., avocatul poporului a redactat si dat publicitatii un  raport (continutul acestuia se poate accesa de pe pagina principala a SCMD) in care analizeaza implicatiile pe care le-a generat eliminarea pensiilor de serviciu. Concluzia raportului este fara dubii in sensul ca “aplicarea legislatiei de eliminare a pensiilor de serviciu s-a facut cu nerespectarea textului din Constitutie ce a reprezentat temeiul legal, ….”.
Prin concluzia pusa, raportul are o importanta deosebita deoarece se recunoaste pentru prima data in mod oficial de catre o autoritate a statului faptul ca desfiintarea pensiilor de serviciu s-a produs cu incalcarea drepturilor constitutionale ale unor intregi categorii sociale. Odata recunoscuta aceasta situatie, Legislativul (sau Guvernul) Romaniei este obligat, intrun orizont de timp rezonabil, sa ia masurile care se impun pentru indreptarea situatiei. Prin urmare, acest document constituie punctul de plecare pentru procesul de elaborare a unor noi acte normative care trebuie sa rezolve situatia neconstitutionala actuala.
Totodata, instantele de judecata care au pe rol procese in care se judeca contestatiile la deciziile de revizuire a pensiilor acestor categorii sociale (cele mai numeroase fiind ale militarilor si politistilor in rezerva si retragere) vor trebui - in deciziile pe care le vor lua -  sa tina cont de punctul de vedere al avocatului poporului.
          Daca prin concluzia pusa raportul este important, nu acelasi lucru se poate spune despre propunerile pe care le face. Ne referim in primul rand la cea cu privire la impozitarea progresiva a partii speciale (necontributiva) a pensiilor. Atat timp cat in Romania impozitarea veniturilor se face prin cota unica (16%), impozitarea progresiva a pensiilor ar duce la incalcarea din nou a unor prevederi constitutionale si a unor principii de drept.
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Caloian M.