joi, 11 aprilie 2013

CONCLUZIILE INTALNIRII DE LA SEDIUL MApN


         In cursul zilei de azi 11.04.2013, la sediul MApN, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, informare publica si calitatea vietii personalului, dl. Vasile Costea, insotit de reprezentanti ai Directiei pentru relatia cu Parlamentul si asistenta juridica si ai Casei de pensii sectoriala a MApN  a avut  o intalnire de lucru cu o delegatie a SCMD formata din gl. mr. (r) C. Nastase, col. (r) V. Pricina, col. (r) M. Caloian, col. (r) M. Tudor si col. (r) V. Mihai.
           In urma discutiilor purtate, au fost retinute urmatoarele concluzii:
1. MApN isi reitereaza deschiderea fata de problemele cu care se confrunta militarii in rezerva cu privire la drepturile de pensie, precum si dorinta de a contribui la rezolvarea acestora in cat mai scurt timp. S-a recunoscut necesitatea respectarii principiului drepturilor castigate, atat in privinta celor cu pensiile diminuate prin revenirea la cuantumul din dec. 2010, cat si pentru cei cu pensiile majorate in cadrul procesului de revizuire, daca acest lucru are la baza documente justificative legale.
2.In privinta pensiilor militare, MApN este angajat in doua demersuri:
            a) Proiectul unei legi reparatorii pentru cei care au pierdut la cuantumul pensiei prin procesul de revizuire. In acest sens, MApN si-a dat avizul favorabil acestui proiect, iar dl secretar de stat apreciaza ca in cateva saptamani acest proiect va deveni lege.
            b) Proiectul unei noi legi care sa reaseze sistemul pensiilor militare de serviciu in fagasul sau firesc. Se spera ca si acest demers sa fie finalizat in interiorul unei perioade cat mai scurte de timp.
3.In privinta deciziilor “privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlul de prestatii de asigurari sociale”- aceste decizii sunt emise in baza unor constatari facute in urma controlului la casa de pensii ordonat de ministrul apararii. Ele se emit atat celor care au pierdut cat si celor care au castigat la cuantumul pensiei prin revizuire. La sesizarea noastra, s-a promis ca deciziile de recuperare care se refera si la anul 2011, vor fi refacute si vor cuprinde doar perioada de dupa 01.01.2012. (Cei care sunt interesati sa conteste aceste decizii in instanta sa ia legatura cu filialele de care apartin care vor fi informate in cursul zilei de 12 apr a.c. cu detaliile necesare).
4.Cu privire la nedumerirea reprezentantilor SCMD despre numarul mare de decizii de revizuire emise pentru aceiasi persoana, directorul Casei de pensii sectoriale a MApN a precizat faptul ca acest lucru este generat de necesitatea prelucrarii noilor documente identificate ce cuprind veniturile salariale din timpul activitatii  titularilor deciziilor de revizuire.
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col . (r) M. Caloian