miercuri, 22 aprilie 2015

PROIECTUL LEGII PENSIILOR MILITARE APROBAT DE GUVERN


Redam mai jos comunicatul de pe site-ul guvernului:
"Guvernul a aprobat, astăzi (nn -22.04.2015), un proiect de Lege prin care se revine, în privința pensiilor, la un statut adecvat pentru membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. 
Se înlătură, astfel, sursa majoră de nemulțumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010.
Principalele modificări din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:
•    Pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI și SRI.
•    Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, în sensul că angajatorul nu va mai fi obligat să plătească contribuția aferentă acestuia la bugetul asigurărilor sociale.
•    Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale. Baza lunară de calcul a contribuției individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut.
Proiectul de Lege instituie reglementări prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș. Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limită de vârstă (în care limitele sunt cele prevăzute de legislația actuală și cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia de serviciu anticipată și pensia de serviciu anticipată parțială.
De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislației specifice categoriilor de personal cu statut special din instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, în vigoare până la data de 01.01.2011.
Pensiile aflate în plată, stabilite în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă în intervalul cuprins între 01.01.2011 și data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta.
În cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se păstrează cuantumul actual."
In continuare redam si dialogul dintre primul ministru, dl. Victor Ponta  si ministrul muncii, dna Rovana Plumb, desfasurat in cadrul sedintei de guvern:
Victor Ponta: "La fel de important: adoptăm astăzi - ca proiect de lege, evident, nu ordonanţă de urgenţă - o lege extrem de importantă, care a fost lucrată foarte mult timp, legea pensiilor pentru militari. Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... Cum sunt, doamna ministru?
Rovana Plumb: Îndreptăm anumite erori...
Victor Ponta: Atât, doar îndreptăm greşelile care s-au făcut în trecut. Şi cred că era necesar acest lucru. Am mai îndreptat pentru o parte dintre militari. Stabilim un sistem foarte clar, care este un sistem aplicat în toate ţările NATO şi în toate ţările europene şi care stabileşte o predictibilitate pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în serviciul militar al unei ţări într-o ţară NATO, aşa cum este România. În mod special am vrut să legăm adoptarea proiectului şi trimiterea spre parlament. Mâine este Sfântul Gheorghe, Ziua Forţelor Terestre. Vreau să le urez tuturor militarilor români toate cele bune şi să le mulţumesc pentru ce fac pentru ţară şi cred că acest proiect de lege e un moment simbolic potrivit să-l trimitem către parlament, spre adoptare şi dezbatere".
p. SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Consilier, col (r) V. Mihai