joi, 11 februarie 2016

Scutirea de impozit pentru anul 2016, pentru veterani

           Imediat dupa Anul Nou, in 04 si 05.01.2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal (Legea nr. 277/2015) am solicitat ANAF o serie de precizari privind documentele si procedura de urmat in vederea punerii in aplicare a dispozitiilor art. 456, lit. (p) si art. 464 lit. (u) – referitoare la scutirea de impozit pe cladirile si terenurile aflate in proprietatea sau coproprietatea  persoanelor care sunt mentionate de OUG nr. 82/2006, pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia, aprobata prin Legea nr. 111/2007, cu modificarile ulterioare.
        In afara raspunsului primit de la ANAF, pe care vi-l prezentam aici, ne-am interest punctual pe aceasta problema si putem sa va precizam urmatoarele:
1.     Documentele necesare:
 - Cererea adresata agentiei ANAF, sau primariei acolo unde nu sunt agentii ANAF (cerere tip la dispozitie, de regula, pe site-ul agentiilor ANAF, la sediul agentiei in cauza sau a primariei; primariile nu au, de regula, o cerere tip);
- Copia actului de proprietate a imobilului;
- Copia actului de identitate;
- Copia actului de identitate a coproprietarului (unde e cazul);
- Copia actului de identitate a sotiei/sotului, daca ea/el este coproprietarul;
- Dovada calitatii de militar veteran sau persoana participanta la actiuni militare (legitimatia de militar veteran se depune in copie, dar se prezinta in original la depunerea documentelor).
     2. Depunerea documentelor:
    In conformitate cu dispozitiile art. 495, lit (d) din acelasi Cod Fiscal “scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren, a impozitului pe mijloacele de transport prevăzute la art. 456, 464 şi 469 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016 persoanelor care deţin documente justificative emise până la data de 31 ianuarie 2015 şi care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităţilor publice locale, până la data de 29 februarie 2016;”

Colonel (r) V. Mihai

Consilier Departamentul Juridic